Stavanger

Stavanger is de oliehoofdstad van Noorwegen en heeft rond de 200.000 inwoners. De stad is groot geworden door de enorme groei van de olie en gasindustrie in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Een groot deel van de Noorse economie rust op deze industrie en zij heeft haar kantoren en werkplaatsen grotendeels in het gebied rondom Stavanger gevestigd. Kenmerkend aan grotere Noorse steden is dat deze meestal aan zee gelegen zijn. Zo ook Stavanger.

Stavanger is ook een oude stad, met de oudste stenen kerk en de officiële oprichting van de stad gerekend rond 1125 hoewel er veel archeologische overblijfselen van vikingen te vinden in het gebied. Ten zuiden van Stavanger, bij Hå Gamle Prestegard zijn er ook vele vikinggraven te zien.

In Stavanger zelf is ook het oude stadsdeel te zien op de berg aan de westkant van de centraal gelegen Vågen(baai). Dit oude stadsdeel heet dan ook Gamle Stavanger (gamle betekent dus oud). Kenmerkend voor heel Noorwegen zijn de houten huizen, en in deze stad is alleen dit deel van de stad bewaard gebleven van een grote brand in de 19e eeuw. De overkant van de baai heeft veel meer stenen huizen en is grotendeels van nieuwere bouwstijl.

De stad is vooral in de zomer leuk te bezoeken vanwege de vele verschillende festivals.