Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en ook de grootste stad van het land. De stad ligt aan de zee, aan het noordelijke eind van de Oslofjord in het zuid-oosten van het land. Het koninklijk paleis en het parlement zijn gevestigd in de stad en samen met het Vigelandspark zijn het de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. Met bijna 600.000 inwoners is Oslo bij verre de grootste stad van Noorwegen.

Oslo is vooral in recentere tijden in het nieuws geweest vanwege de aanslag op Utøya en de autobom in de hoofdstad zelf op 22 juli 2011.

Vanuit het centrale station van Oslo vertrekken er treinen in de richting van Trondheim, Stavanger, Bergen, Stockholm (Zweden), Göteborg (Zweden) en Kopenhagen (Denemarken). Binnen de hoofdstad zelf bestaat het openbaar vervoer aanbod uit bussen, trams, veerboten en de metro. Ook is er een uitstekende mogelijkheid om gebruik te maken van leenfietsen voor weinig geld. Denk er wel aan dat fietsen in Noorwegen anders is dan fietsen in Nederland!

Gardermoen is de vluchthaven van Oslo, gelegen op ongeveer 50km afstand van de stad zelf en goed te bereiken met de trein. Ook zijn er dagelijkse veerbootverbindingen met Kopenhagen, Fredrikshavn, Hirtshals, Kiel en Nesodden.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat het een zeer dure stad is om te bezoeken in vergelijken met andere steden.