Het land Noorwegen

Noorwegen ligt in het noorden van Europa. Noorwegen grenst aan Zweden, Finland en Rusland. Het land staat voornamelijk bekend om zijn fjorden, de grootste fjorden bevinden zich langs de zuidwestelijke en westelijke kustlijn. Een van de meest bezochte fjorden is de Lysefjord, waar de Preikestol en Kjeragbolten zich bevinden. Vanaf o.a. Kjerag worden veel basejumps gedaan. Het overgrote gedeelte van Noorwegen ligt aan de Noordzee en het land geniet ook van een kustlijn van 25.148km lang. Hier vindt ook veel oliewinning plaats, wat voor een zeer groot deel van het BNP uitmaakt. Bij Noorwegen horen ook de eilanden Bouvetøya, Jan Mayen en Svalbard (Spitsbergen). De grootste berg van Noorwegen is de Galdhøpiggen met 2469m hoog.Basisgegevens van Noorwegen

Officiële taal: Noors en Samisch
Hoofdstad: Oslo
Regeringsvorm: Parlementaire Constitutionele Monarchie
Staatshoofd: Koning Harald V
Oppervlakte: 323.787 km²
Inwoners: 4.707.270 (2012)
Volkslied: Ja, vi elsker dette landet
Munteenheid: Noorse kroon (NOK)
Web extensie: no
Landcode: 47Geschiedenis van Noorwegen

Noorwegen staat o.a. bekend om zijn viking-verleden, terecht, want onder de vikingen is het land, samen met de omliggende landen sterk gegroeid. De vikingen veroverden veel kustplaatsen langs de Noordzee. Zo waren delen van Engeland, Schotland, Ierland en Wales ondergeschikt aan allerlei kleine koningen of høvdinger. IJsland en Groenland zijn ook ontdekt door de vikingen. In 1030 is Noorwegen christelijk en verenigd.

Met de komst van de Zwarte Dood, rond 1349, stierf ongeveer de helft tot tweederden van de bevolking uit. De adel kwam ook in contact met de plaag en stierf zo ook grotendeels uit. Door het uitsterven van de adel werd Noorwegen een onderschikt deel van de Kalmarunie. Het land leed 434 jaar onder het bewind van Deense heersers. Tijdens de oorlog met Napoleon heeft Noorwegen geleden door de Engelsen, die het transport van voedsel naar Noorwegen vanuit Denemarken blokkeerden. Zo was Noorwegen in de tweede wereldoorlog verdeeld over de inval van Nazi-Duitsland, ze zagen liever de Nazi’s dan de Engelsen het land innemen.

17 mei in 1814 was voor Noorwegen een zeer belangrijke dag. Dit is de dag dat het land haar eigen grondwet schreef en deze dag wordt sindsdien elk jaar uitbundig gevierd. In 1814 moest Denemarken afstand nemen van Noorwegen en dit overdragen aan Zweden. Officieel is Noorwegen pas sinds 1905 geheel onafhankelijk van Zweden door een referendum. Omdat de Noorse bevolking geen adel meer had, werd de Deense prins Carl gevraagd als koning van Noorwegen, onder de naam van Haakon de VII.

Toen de 2e wereldoorlog uitbrak wenste Noorwegen zich net als in de 1e zich onafhankelijk op te stellen. Helaas werd het land toch geoccupeerd op 9 april 1940 tot 8 mei 1945.

Vanwege de sterke economische positie van het land na het winnen van olie in de Noordzee in de jaren ’70, heeft het Noorse volk tot twee keer toe een toetrede aan de EU afgewezen.De Noorse vlag

De Noorse vlag bestaat uit een dieprode achtergrond met daarop een wit kruis, daarop een smaller marineblauw kruis. Net als in andere noordelijk gelegen landen staat het kruis centraal in de vlag.


Noorse steden

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Daarna behoren Bergen en Stavanger tot de drie grootste steden van Noorwegen. Iedere stad heeft haar eigen rijke geschiedenis en veel mooie bezienswaardigheden.

Klik op één van onderstaande foto's om meer over de stad te lezen:


Oslo

Oslo, Noorwegen

Bergen

Bergen, Noorwegen

Stavanger

Stavanger, Noorwegen