De Noorse taal

Het Noors kent twee officiële schrijftalen, het Bokmål en het Nynorsk. Bokmål is een overlevering na bijna 400 jaar Deense overheersing van het land, in die tijd werd er alleen Deens geschreven. Nadat Denemarken afstand moest doen van het land, is Henrik Wergeland de Deense schrijftaal gaan ‘vernoorsen’. Ivar Aasen is toen op reis gegaan door het land om een nieuwe schrijftaal te ontwikkelen op basis van alle spreektalen in het land. Zo is het Nynorsk ontstaan.

Deze twee schrijftalen worden niet gebruikt als spreektalen, omdat ze beide gefabriceerd zijn oftewel niet écht zijn. Overal in het land wordt dialect gesproken, maar door het vele gebruik van zowel Nynorsk als Bokmål in alle media, zijn het talen die iedereen wel kent en kan gebruiken. Overigens wordt Bokmål wel het meeste gebruikt in alle media.

In het basis en voortgezette onderwijs word er veel gekeken naar het gebruik. Een verslag kan niet zijn geschreven in beide schrijftalen, er moet voor één van de twee gekozen worden. Aan het begin van het schooljaar kan je aangeven welke schrijftaal jij wil handhaven, echter biedt niet elke school dit aan.

De (schrijf)taal die wij hanteren op deze website is het Bokmål. Ook zijn de gesproken zinnen in een dialect gesproken wat hier het meeste op lijkt. Zo heb je als gebruiker van de website een goede basis voor de meest gebruikte taal in Noorse media.