De Noorse cultuur

De Noorse cultuur en het land kenmerkt zich als iets waar iedereen in Noorwegen buitengewoon trots op is. Veel mensen gaan in het weekend er ook op uit, of op 'tur'. Met pasen zijn de meeste winkels langer of soms zelfs de hele week dicht en gaat bijna het hele land de natuur in. Vaak op ski's, want in Noorwegen wordt er gezegd dat je daar wordt geboren met ski’s aan. De bewoners gaan graag in eigen land op vakantie, en vinden het zelf ook het mooiste land ter wereld. Dit laatste valt moeilijk te betwisten, omdat de gemiddelde Noor bijna niet naar het buitenland gaat. Als de Noor naar het buitenland gaat is het vaak naar Zweden of met de boot naar Denemarken, om daar goedkoop(er) drank, vlees, rookwaar en andere boodschappen te halen. Of men gaat naar toeristische oorden in Griekenland, Spanje of Cyprus waar jong en oud, veel alcohol consumeert.

Noren staan in het buitenland bekend om het stugge karakter, of enigszins wat saai. Dit is niet in elk geval zo, Noorwegen kent een groot aantal goede musici, zoals Edward Grieg, Kaizers Orchestra, A-ha, Maria Mena en het genre Black Metal schijnt ook zo zijn origine te hebben in het land.


Eten en drinken

Er wordt in Noorwegen steeds nieuw en experimenteel gekookt. Traditioneel gezien werd er altijd veel aardappelen, kool en andere wintergroenten gegeten in combinatie met vlees of vis, afhankelijk van waar de mensen woonden. De traditionele gerechten zijn zeer regionaal bepalend. Toch zijn een aantal gerechten nog steeds volksfavorieten. Lapskaus(soort soep), Joika-kaker(rendiergehaktballen in saus) en dergelijke gerechten zijn nog steeds makkelijk te koop in alle supermarkten. In het oostelijke deel van Europa kom je vaker ook knödel of variaties er op tegen, een soort aardappel en granenbal. Ook in Noorwegen hebben zij hier een variatie er op, genaamd komle of raspeball.